Om Linoljefärg

För mig är linoljefärg det självklara valet när jag ska renovera fönster!

 

Jag använder linoljefärg från Ottossons Färgmakeri i Genarp. Där tillverkas färgen med naturliga pigment och med linolja som anses vara den bästa i världen.

 

Linoljan finns inuti frön från linblommor som växer på stora fält i Skåne, där klimatet är optimalt för just linet. Linfröerna kallpressas och ger rå kallpressad linolja. Den kallpressade(Virgin oil) används till bland annat matlagning. Eftersom molekylstorleken är minst i den kallpressade är den optimal som impregnering av trävirke. Jag använder denna i min grundfärg, som jag blandar med linoljefärg.

 

Man kokar även en del av den råa linoljan för att få en produkt fri från vatten. Denna olja lagras sedan i tankar i 6 månader för att få en ännu klarare produkt där sediment sjunker till botten. 

Denna rena produkt körs sedan den korta sträckan till Ottossons Färgmakeri i Genarp där man använder oljan till att tillverka färg. Färg som jag sedan målar dina fönster eller dörrar med.

 

En del säger att linoljefärg är en gammaldags färg, en omodern färg och till och med en miljöfarlig färg. Med ovanstående information och det du snart  kommer att läsa så kommer du att förstå att man inte kan ha mer fel!

 

Linoljefärg har länge varit det enda alternativet till färg, förut fanns inget annat alternativ. Efter att andra världskriget bröt ut var det brist på linolja och man tvingades framställa något syntetiskt som liknade linoljefärg, alkydfärgen. Bindemedlet i den färgen var ofta väldigt tjockt, så man tvingades tillsätta lösningsmedel för att kunna måla med den. Det var vanligt att man fick skador av den höga mängden lösningsmedel, som kunde vara så hög som 60%. Därför har ordet ”oljefärg” fått en dålig klang som förts över på alla oljefärger inklusive linoljefärgen.

 

Efter det kom akrylatfärgen(plastfärg) som tillverkas på rester av petroleum. Den blandas ut med vatten för att bli mer flyktigt. Detta använder man flitigt i marknadsföringen. Man kallar plastfärger för vattenbaserade färger.

 

Linoljefärgen tränger in i träet och skyddar träets fibrer in ifrån och ut. Trä målat med linoljefärg kan inte ruttna. Efter många år kan man däremot behöva tillsätta mer olja eftersom solens strålar bryter ner oljan. Pigmentet finns däremot kvar och återfår sin lyster när oljan tillsätts. Plastfärger lägger sig som en hinna utanpå träet och krakelerar med tiden och hamnar till slut i våran miljö som mikroplaster.

 

Därför är linoljefärg en naturlig, beprövad, modern och miljövänlig färg.

 

Du som läser detta kan känna dig trygg att jag, i detta led i min egna produktion, gör allt för att du ska få den bästa möjliga slutprodukten.

 

Vill du lära dig mer om Linoljefärg så rekommenderar jag att läsa boken om linoljefärg från Ottossons Färgmakeri.

 

https://ottossonfarg.com/product/en-bok-om-linoljefarg-karlek-och-genarp/

©2019 by Morins Fönsterhantverk & Snickeri. Proudly created with Wix.com