top of page

Linoljefärg och skötselråd

För mig är linoljefärg det självklara valet när jag ska renovera fönster!

 

Jag använder linoljefärg från Ottossons Färgmakeri i Genarp. Där tillverkas färgen med naturliga pigment och med linolja som anses vara den bästa i världen.

 

Linoljan finns inuti frön från linblommor som växer på stora fält i Skåne, där klimatet är optimalt för just linet. Linfröerna kallpressas och ger rå kallpressad linolja. Den kallpressade(Virgin oil) används till bland annat matlagning. Eftersom molekylstorleken är minst i den kallpressade är den optimal som impregnering av trävirke. Jag använder denna i min grundfärg, som jag blandar med linoljefärg.

 

Man kokar även en del av den råa linoljan för att få en produkt fri från vatten. Denna olja lagras sedan i tankar i 6 månader för att få en ännu klarare produkt där sediment sjunker till botten. 

Denna rena produkt körs sedan den korta sträckan till Ottossons Färgmakeri i Genarp där man använder oljan till att tillverka färg.

 

Skötsel:Linoljefärgen tränger in i träet och skyddar träets fibrer in ifrån och ut. Trä målat med linoljefärg kan inte ruttna. Det är viktigt att vara medveten om att efter ett antal år behöver man däremot tillsätta mer olja eftersom solens strålar bryter ner oljan. Pigmentet finns däremot kvar och återfår sin lyster när oljan tillsätts. Jag rekomenderar att använda linoljefärg istället för oljan, för bästa resultat. Det är bra att årligen och löpande inspektera sina fönster eftersom husets fönster utsätts för olika slitage beroende väderstreck och lokala förhållanden. 

 

Linoljefärg en naturlig, beprövad, modern och miljövänlig färg.

 

Du som läser detta kan känna dig trygg att jag, i detta led i min egna produktion, gör allt för att du ska få den bästa möjliga slutprodukten.

Idag målades fönsterbågar med denna vack
bottom of page